Naturfotografering

Her kan du læse om min tilgang til fotografering.

Jeg startede fotograferingen tilbage i 1960erne og det første rigtige kamera var et Canon FX.
Det var med seperat lysmåler, altså ikke gennem objektivet og alting var manuelt, blænden skulle stilles på objektivet og tiden på kameraet.
De følgende kameraer blev også Canon og jeg har haft små 20 forskellige modeller i gennem tiden; men det er fortsat Canon jeg benytter mig af. Jeg helt igennem Canon fan og kunne ikke forstille mig at skifte system

Mig selv.

I 2000 gik jeg fra analog til digital og det var jo en ren fornøjselse ikke at skulle tænke på at der kun var 36 skud på filmen og den først skulle fremkaldes før man kunne nyde resultatet af sine anstrenelser. Nu er det kun kortes størrelse som sætter grænser for antallet af billeder og det er jo meget hurtigt at skifte.
i 2021 skiftede jeg til spejlløst, hvilket jeg absolut ikke har fortrudt.
Væsentlig forbedret autofocus i forhold til 7Dmk2 og 6Dmk2 som var de modeller jeg kom fra. Herudover giver den elektroniske søger jo mulighed for at se resultatet af eksponeringen inden man trykker på udløseren. Derudover synes jeg som brillebærer at det er væsentlig lettere at læse tallene i den elektroniske søger sammenlignet med Prismesøgeren.

Man skal jo have kameraet med for at tage billeder, så en væsentlig del mit udstyr er kameratasker. Jeg vil gerne beskytte mit udstyr mest muligt; men samtidig være klar til skud.
Grundstenen i mit setup er en Lowepro Street and Field Technical Vesten med et Deluxe Technical Belt monteret med to Lowe-pro toploader tasker og en ProTactic Lens Exchange 200 AW. Den ene toploader indeholder kameraet med telezoomen og den anden kameraet med macro objektivet. I lens exchange tasken har jeg min vidvinkel.
Herudover har jeg en Shimoda explorer version 2 kamera rygsæk (som bruges uden bælte) hvori jeg har yderligere en vidvinkel og en 1,4 extender, samt lydudstyr til filmooptagelse og evt. flash/videolys.

På hvert kamera har jeg monteret en håndledsrem og en sikkerhedsrem som er fastgjort til skulderstroppen på vesten. Kameraerne sidder beskyttet i taskerne og kan hurtigt tages op. Sikkerhedslinen gør at jeg ikke kan tabe kameraet. Det er også nemt kun at tage det ene kamera med, da jeg så bare tager tasken af og sætter en skulderstrop på tasken eller bruger vesten bare med den ene taske monteret. Jeg bruger stort set aldrig konventionel kamera halsrem..







Eghjort.

Når jeg går rundt er det vigtigt at være klar til "skud", så jeg har mine grundindstillinger forprogrammeret på custom function 1, 2 og 3, både for foto og video. Jeg har altid kameraet indtillet på custom function 3 og til foto er det programmeret til FV mode, Auto iso og f8 på begge kameraer og servo focus og elektronisk lukker på continius H. Tiden er på det med macro objektivet 1/500 og det med telezoomen 1/1000. Kommando hjulet bag udløseren (main dail) kontrollerer i udgangs punkt eksponeringskompensationen; men er jo nem at flytte med det bagerset hjul (Quick control dail). Tiden har jeg koblet på kontrolringen på objektiverne for hurtigt at kunne skifte, om nødvendigt.
På kameraet med macroen er custom function 2 sat op på samme måde som custom function 3 blot med one shot focus og single frame, i stedet. Costum function 1 er sat til optagelse med flash, dvs elektronisk first curtain shutter, 1/250 sek, f 6,3 og ISO 100.

Stort set alle mine billeder bliver taget på f8 og håndholdt, det giver en tilpas dybdeskarphed ved macro og med telezoomen er det største blænde alligevel 7,1 så derfor passer f8 også her. Det er yderst sjældent jeg bruger større blænde; men gerne en mindre som f11 eller f16, hvis lyset er til det og især ved landskabsoptagelser. Til video optagelse er det, til nogle scener, påkrævet med en lille dybdeskarphed og her har jeg en 50mm f1,8 sammen med et variabelt gråfilter.
Kun i tilfælde af dårligt vejr med meget lidt lys bruger jeg flash ved macro. Her skal man huske at flash ikke virker med den elektroniske lukker og man derfor må bruge first curtain eller mekanisk lukker.





Til toppen

<---- Valg af udstyr Teknik R7 opsætning Insektfoto