Naturfotografering

Her kan du læse om mit valg af udstyr.


Mine interesser indenfor naturfotografering er først og fremmest centreret omkring dagsommerfugle, guldsmede, biller og bier. Altså indenfor macro fotograferingen. Ved siden af macro interessen vil jeg også gerne fotografere andet dyreliv som fugle og pattedyr når muligheden giver sig.
Da tingene indenfor naturfotografering har det med at ske hurtigt, har jeg derfor altid brugt to kamerahuse. Et monteret med et macro objektiv og et monteret med en tele.

Stor farvevandnymfe.

APSc hus

At få så stor arbejdsafstand til dyrene som muligt er vigtigt, derfor vælger jeg at bruge APSc format og gerne med en rimelig stor pixel tæthed, så der er noget at beskære af, da motiverne er ofte flygtige og komposition og beskæring i optagelsen kan derfor være svært.
Jeg har i øjeblikket to stk EOS R7, som begge en monteret med en Smallrig black mamba cage, som giver mulighed for montering af ekstre greb og f.eks, lydudstyr. Da R7 er jo et lille kamera og man ikke kan få batterigreb til det, har jeg selv lavet en grebsforlænger i træ for derved at få et bedre greb på kameraet


Macro objektiv

Macroobjektiv er selvfølgelig nødvendig fot at kunne fokusere tæt på og gengive i mindst 1:1. Her har Canon nogle af markedets bedste 100mm, som på et APSc hus vil have samme billedvinkel som en 160mm og derfor giver en god arbejdsafstand til motivet.
Der er tre udgaver, EF 100mm 2,8 USM, EF 100mm 2,8 L IS USM og RF 100mm 2,8 L IS USM. Den sidste har et afbildnings forhold 1:1,4 hvor de to andre er 1:1.
Alle tre er fantastisk skarpe objektiver med lynhurtig autofokus. Og ja, jeg bruger næsten udelukkende autofocus også til macro. Det er kun når jeg kommer over 1,4x i forstørrelse at jeg bruger manuel focus og focus peaking.


Nogle gange har man behov for at forstørre mere end 1:1, som f.eks ved fotografering af sommerfugleæg og her har Canon en 65mm macro med 1-5 X forstørrelse, med manuel fokusering. Ved brug af forstørrelser over 1,4 vil man ofte få brug for ekstra lys.
Her er mit valg faldet på Godox, som har en fantastisk macro flash MF12.
Flash er et af de få steder hvor jeg ikke vælger Canon, fordi Godox simpelthen har bedre og mere prisvenlige produkter med et væld af ekstra udstyr i form af forskellige diffusere.


Når man arbejder med forstørrelser over 1:1 vil man ofte have bruge for mere dybdeskarphed end man umiddelbart får via blænden. For at løse dttte problem kan man "stacke" en serie af billeder med forskellig skarphedsindstilling. Til det bruger jeg Helicon focus programmet.

Egern.

Tele zomm

Til de lidt større arter af sommerfugle og guldsmede vil en tele med kort nærgrænse være idiel. Dels behøver man ikke at forstørre 1:1 og man kan med telen, holde lidt længere afstand til motivet. Her kan man f.eks. bruge EF 300 f 4,0 L som kan fås brugt til en rimelig pris, eller den mere alsidige EF 100-400 4,5-5,6 L IS USM mk 2 som har en meget kort nærgrænse for fokusering, nemlig kun 90cm, eller RF 100-500 4,5-7,1 L IS USM, som jo har den store fordel at den har yderligere 100mm at gøre godt med.
På et APSc hus betyder det samme billed udsnit som med en 800mm. Denne optik kan man så også bruge til fugle og større dyr.

Vidvinkel

Vidvinkel er nødvendig for at kunne tage nogle habitat billeder. Til dette formål vægter jeg vægten af objektivet højere end L glasset, som så samtidig betyder jeg sparer lidt penge på objektiver. I RF er der en 15-30 4,5-6,3 IS STM og en RF 10-18 4,5-6,3 IS STM, som alternativ til sidstnævnte laver Canon en Efs 10-18 som er ganske udmærket (kun til APSc)

Tasker

Tasker eller rettere rygsæk, var i mange år Lowepro og især deres protactic og street and field serie har jeg været glad for og brugte i lang tid Protactic BP 450 AW II; men har nu skiftet til Shimoda som efter min mening har en bedre bærekomfort og så kan man tage kamera core unit'en ud. Modellen jeg har er Shimoda Explore V2 35l som også kan indeholde lidt mere end Lowepro protactic 45o. Jeg har to cubes til tasken en medium DSLR og en large DSLR. Desværre laver Shimoda ikke gode toploader tasker, så her har jeg fortsat Lowepro, dels Lowepro protactic TLZ 75 AW II og Lowepro toploader Pro 75 AW II. Den første kan forllænges så den kan indeholde et R7 monteret med en 100-500 incl. modlysblænden og den anden kan indeholde R7 med 100mm macro incl. modlysblænden. De kan fint monteres på bæltet af Shimoda tasken.

Grunden til jeg har husene i toploader tasker er at jeg nemt kan tage den af rygsækken og bare tage det ene kamera med og det er forsat beskyttet i tasken. Kameraerne "dingler" heller ikke rund når jeg bevæger mig, de sidder tæt ind til kroppen i dere srespektive tasker, hvilket jo er super. Hvis jeg bruger macroen og måske skal ned på maven for at få den rette vinkel har jeg forsat min 100-500 beskyttet i sin taske. Når jeg ikke har noget kamera om halsen giver det plads min kikkert.

Flash

Flash er det enste sted, hvor jeg ikke bruger originalt Canon; men i stedet har valgt Godox. Godox laver simpelthen en super macro flash MF 12. Den kører trådløst via en transmitter som også kan bruges til Godox's andre flash enheder. Flash hovederne monteres normalt på en adapter som skrues i filtergevindet på objektivet, hvilket jeg dog ikke bruger; men i stedet har valgt at bruge smallrig tilbehør til montering af flashene på Cagen. Det har den fordel at jeg kan beholde modlysblænden på og jeg nemt kan skifte flash enhederne ud med fast lys enheder.

Til toppen

Om mig <---- Teknik R7 opsætning